Joakim Muschött
VEM ÄR EN STARK MAN?
En kvinna jag levde med kallade mig mes. Jag hade delat min osäkerhet med henne inför vad jag ville jobba med och hur jag bäst kunde ta vara på mitt liv. Jag hade också sagt att jag var ledsen över att jag inte kände mig älskad av min pappa och att det kanske var därför som mitt självförtroende var så lågt. Men jag möttes av suckar och förstod inte varför. Jag hade ju visat och berättat vad jag kände, precis som hon ville. Tidigare hade vi gråtit tillsammans på en begravning och det var också okej att få tårar i ögonen av en stark filmupplevelse, men känslor som osäkerhet och oro var tydligen inte lika välkomna.
Den amerikanska socionomen Brené Brown berättade att en man hade sagt att hans fru hellre skulle se honom dö på hans vita häst än se honom falla av den. Symbolen illustrerar ett gammalt mansideal – riddaren på den vita springaren som kommer till undsättning. Den bygger på en romantisk föreställning om att mannen är räddaren och kvinnan den som ska räddas. Även om vi kanske har blivit moderna människor, lever den ojämställda föreställningen kvar hos många kvinnor och män som en förväntan. Det gör att det kan vara svårt för en kvinna att lyssna på en man som uppvisar osäkerhet och oro (och svårt för en man att prata om dem). I stället för att lyssna och stötta kanske hon blir irriterad över att den klippa som hon vill luta sig emot bågnar inför trycket och inte håller måttet. Och mannen känner av hennes reaktion. Riddaren klarar inte av sitt uppdrag och kvinnan inser att hon innerst inne är utelämnad åt sig själv. En sådan insikt kan skapa bitterhet hos kvinnan och efter ett tag även förakt. Attraktionen försvinner. Mannen blir kallad loser och mes. Precis som jag blev.
Män vet instinktivt att deras värde i kvinnors ögon minskar om de uppfattas som svaga. Och tyvärr även i många mäns ögon. Vi förväntas vara starka. Därför håller många män sina problem för sig själva och lider i tysthet utan någon att prata med. 70 % av alla självmord begås av män – över hela världen. Mellan åldrarna 15-44 är det vår vanligaste dödsorsak. Självklart kan en man prata med en kvinna om sina problem, men den man som pratar för mycket om sin osäkerhet och oro, framför allt då de nyligen har träffats, riskerar att skaffa sig en nära vän i stället för en partner. Kvinnan kan lovorda mannens öppenhet, men den skapar sällan en attraktion i henne. Enbart moderskänslor. Hon vill självklart leva med en man som är öppen och vänlig, men hon tänder på riddaren på hästen.
I en jämställd relation har båda parter ett ansvar att lyssna på varandra. Där får båda två samma utrymme att dela obekväma känslor och upplevelser och bli hållna i dessa med kärlek. Fler män behöver våga prata om sina känslor och stå upp för dem, oavsett hur de kan uppfattas. Och fler kvinnor behöver välkomna sina män in i det rummet. I den nya generation av män och kvinnor som växer fram, sker detta i större utsträckning än tidigare. Vilket är mycket bra. Jämställdheten ökar. Och även om man skulle mötas av suckar och himlande blickar någon gång, kan det vara mycket viktigare att stå upp för den man är och det man känner, oavsett vilka konsekvenserna blir. Det är styrka på riktigt. Eller vad tycker du?
Joakim Muschötts debutroman ”Turisterna” kommer ut på Lava förlag 4 december. Boken är en ironisk skildring av vår jämställda samtid och handlar om slitningen mellan människans könsförakt och vår längtan efter närhet och sex. Förbeställ boken här https://fb.me/e/1TL0WEUdL
Vill du lära dig mer om Mansrörelsen och de olika initiativ som jobbar för att stärka och stötta män får du gärna klicka på knappen nedan!