top of page
Search
  • Writer's pictureJoakim Muschött

VARFÖR VILL SÅ MÅNGA KVINNOR ÄNDRA SINA MÄN?

Updated: Oct 23, 2021

I flera av mina förhållanden har kvinnorna försökt ändra på mig. Då förälskelsefasen lagt sig, har kommentarer kommit i stil med ”du borde skaffa dig en hobby” eller ”måste du låta som en akademiker hela tiden?”. I ett annat förhållande var det fel på mina vänner, min klädstil och de filmer jag gillade. Jag borde ändra mig.


Som utvecklingsbenägen man tänkte jag att kvinnorna bara ville mitt eget bästa, eftersom de älskade mig. Och i de fall jag bytte klädstil eller tog upp körsången igen, blev kvinnan nöjd och glad. Tillfälligt. Sedan kom fler önskemål. Som följdes av andra. I mina försök att vara till lags och bli en bättre man, såg jag inte att jag samtidigt raderade ut mig själv som människa. Och när jag hade gjort det, fanns inte den starka och stolta man kvar som kvinnan hade valt. Hon tröttnade på min ”mesighet” och gjorde slut.


Då jag delade detta med mina manliga vänner, visade det sig att jag inte var ensam. De hade också upplevt att deras kvinnor försökt ändra dem. Rannsakande tänkte jag att det kanske berodde på våra personligheter. Eftersom det var något fel på mig, umgicks jag förmodligen med likasinnade män. Det var väl fel både på mig och på mina vänner.


Men så var det naturligtvis inte. Däremot är det verkligen fel, både mot mig själv och mot den kvinna jag har valt, att ändra på mig bara för att hon vill det. Att dansa efter hennes pipa. Jag kan ändra mig för att jag själv ser ett värde att göra det, men inte enbart för att vara henne till lags. Självklart måste jag kompromissa om vad vi ska göra i helgen eller äta till middag, men jag ska inte anpassa mitt beteende eller ändra min karaktär efter hennes önskemål. Var mycket noga med att skilja på kompromiss och anpassning. Den man som anpassar sitt beteende riskerar att säga farväl till relationen. Hans kvinna kommer att bli tillfälligt nöjd, men allteftersom mannen fortsätter att forma sig efter hennes vilja, kommer hon att bli frustrerad över att han inte står upp för sig själv. När hon märker att hon kan styra honom, kommer hon att tappa både attraktionen och respekten för honom. Därefter lämnar hon sannolikt honom och söker en starkare man.


Kvinnans beteende beror inte på elakhet eller allmänt missnöje. Det handlar om tillit. Syftet, som i många fall är omedvetet, handlar om att se om mannen har kontakt med sig själv och kan stå kvar i sin övertygelse om vem han är. Då han gör det skapar det frustration initialt, men det skapar också trygghet över att hon vet var hon har honom. Hon kan lita på honom. Han är ingen vindflöjel. Han står upp för vem han är, trots att det blåser. En sådan man skapar den trygghet hon behöver för att föda sina barn. Och det är vad hon önskar. Att föröka oss är rent biologiskt meningen med livet utifrån de primitiva rovdjur vi är, så hon agerar helt i linje med sina starka drivkrafter. Och det ska hon göra.


Nu lever jag med en annan kvinna. Hon prövar mig hela tiden. Vi ska inte ha några barn, men beteendet lever i henne som en instinkt. Det är bra. Det påminner mig om att jag ska fortsätta stå upp för den man jag är. En man som inte försöker ändra på henne. För det händer ju även att män vill ändra på sina kvinnor. Då handlar det om att försöka höja sin egen status i flocken. Snyggare kvinna – högre status. Och givetvis handlar status i grund och botten också om trygghet. Eller vad tror du?
Om Joakim:

Joakim Muschött har ett förflutet som volontär på Mansjouren i Stockholms län. Hans debutroman ” Turisterna” kommer 24 november 2021. Den är en ironisk skildring av vår jämställda samtid och handlar om människans könsförakt och längtan efter kärlek och sex. Du kan följa bokens sida @romanenturisterna på Facebook, där han delar innehåll från boken samt bjuder in till drop-by-releasen på Stockholms central i december 2021.
220 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page