top of page
Search
  • Writer's picturePhilip Otter

Varför blir manshatet större och större? Varför mår männen sämre och sämre?

När jag startade facebook-gruppen Broaching - Coach A Bro för ca 6 år sedan så var det av anledningen att vi män skulle få ha en egen plats digital där vi kunde dela med oss av våra motgångar, toppar, dalar och livsresor. Jag tyckte att det saknades en sådan plats för oss män.


I och med att jag startade denna digitala mansgrupp online välkomnades jag även till olika fysiska mansträffar. Jag började träffa män i varierade åldrar och med olika bakgrunder.


Genom åren och genom dessa möten har jag fått höra många skrämmande historier som tagit hårt på dessa män. Det har varit allt ifrån män som blivit av med vårdnaden om barnen, blivit psykiskt och fysiskt misshandlade, blivit oskyldigt anklagade för det ena och det andra.


Några av dessa män har anmält men inte blivit tagna på allvar och andra har inte anmält då de inte upplever att de får något stöd.


Detta psykiska och fysiska våld som män utsätts för är mycket vanligare än vi alla tror och vet om. Den senaste undersökningen från BRÅ visar på att det psykiska och fysiska våldet är jämt fördelat mellan könen. Men varför hör vi nästan aldrig om män som utsätts för detta våld?


Samtidigt som att detta är min verklighet och värld som jag lever i ser jag också en annan typ av verklighet som sprider sig i mainstream media och i sociala medier. En verklighet som jag har svårt att ta till mig av och förhålla mig till.


Det jag tänker på är nämligen alla negativa artiklar om oss män och hur dessa sprids på sociala medier och hur kommentarsfältet fylls med hat och ilska. Ett hat och en ilska som riktas mot oss män.


Den senaste nyheten som jag reagerade på var när det blev ett jävla pådrag i sociala medier när det berättades som mannen som hade dödat sitt barn. Detta gjorde såklart väldigt ont i mig och det är mycket sorgligt. Det som hände i och med denna nyhet var att vi män framställdes som det enda könet som skulle kunna göra något så här hemskt mot ett barn. Människor på sociala medier rycktes med och vi män blev åter igenom utpekade som förövarna.


Det som ingen verkade bry sig om är en studie från Karolinska institutet som visar att 84 av de 184 morden på barn inom familjen i Sverige mellan 1973 och 2008 gjordes av kvinnor. Vilket innebär att när män pekas ut som en riskfaktor så beror det på okunskap om verkligheten i Sverige, vilket förmodligen baseras på ett felaktigt tänkande där män stereotypt associeras till våld i allmänhet.


En annan sak som fokuserar otroligt mycket på är mäns våld mot kvinnor och där media ofta tar upp hur många kvinnor som dödas varje år av män. Något som såklart är väldigt tragiskt och fruktansvärt. Även fast det är fler kvinnor som dödas varje år är det trots allt 4-5 män som dödas av kvinnor men detta pratas det väldigt sälla om. Bara för att de är fler kvinnor som mördas kan vi ju inte bara strunta i männen som mördas. Eller tänker jag fel här?


Utöver denna skrev rapportering har vi även temat toxisk maskulinitet som det pratas väääldigt mycket om. Media älskar detta ämne. Inom toxisk maskulinitet lyftas massor av manliga attribut fram som något negativt. Denna enögda syn på mänsklighet får unga män att känna sig värdelösa. Varför pratar vi aldrig om toxisk femininitet? För att det inte finns? Eller är det för att vi inte våga framställa kvinnor som förövare eller som dåliga? Vad fan vet jag men skumt är det.


Nedan har du några artiklar som styrker det jag skriver om ovan:


9 av 10 artiklar som media publicerar handlar om hur dåliga vi män är. När detta pumpas ut skapas en skev bild av verkligheten. För vet du vad. Den ser inte ut så!


99% av alla män där ute känner inte igen sig i detta. 99% av alla män är fantastiska. De gör allt för kvinnorna i sina liv. De sliter och kämpar för att få ihop det och för att skapa en så bra liv som möjligt för sina barn och sina respektive. Titta dig runt! Hur är männen i din närhet? De kan väl inte vara skit allihopa?


Så varför blir manshatet större och större? Varför mår männen sämre och sämre?


Min egen analys landar i att media och sociala medier är en bidragande faktor till varför manshatet växer. Om vi bara berättar om hur dåliga vi män är då kommer människor som följer media och hänger på sociala medier att bilda sig den uppfattningen om män. Något som gör att manshatet växer sig allt starkare.


Och varför mår män sämre och sämre? Jo för att vi får ständigt höra hur "toxiska" och dåliga vi är. Ingen tar vår utsatthet på allvar och väldigt få är intresserade av att lyssna på oss.


Bilden som målas upp av oss män är att vi sitter på alla topp-positioner i näringslivet och på storbolag, att vi äger majoriteten av mark och fastigheter med mera. Och så må vara fallet. Men detta handlar bara om ca 1 % av alla män.


Majoriteten av alla män är långt ifrån det där. Många män har det faktiskt sämre än många kvinnor. Männen hamnar efter i skolan, är arbetslösa, är ensamma, hamnar i missbruk, hamnar på gatan, har ingen partner, är deprimerade, tar livet av sig, dör på jobbet, är ofrivilligt barnlösa. Och listan bara fortsätter.


Det som sker just nu mellan män och kvinnor i Sverige är katastrof. Polariseringen är total och vi hamnar allt längre och längre ifrån varandra. Vi håller på att förstöra vårt land genom att ställa män och kvinnor mot varandra. Detta är fel!


Män och kvinnor är olika men ändå så lika och vi behöver varandra. Just nu behöver vi varandra mer än någonsin!


Det jag önskar av speciellt media är att ständigt sluta publicera artiklar om hur risiga vi män är hela tiden. Det gynnar ingen. Varken kvinnor eller män.


Börja istället lyfta det fina med både män och kvinnor. Det är det vi behöver just nu!


Tack för att du läste!305 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page