top of page
Search
  • Writer's picturePhilip Otter

Vad är en manscirkel?

Updated: Mar 12, 2022

Du har säkerligen hört talas om manscirklar tidigare men kanske inte riktigt förstått vad det är och vad det innebär. Det finns det flera olika typer av manscirklar och med olika syften. När män jobbar med sig själva och med andra män brukar manscirkeln vara en viktig komponent.


I och med att det finns olika typer av manscirklar har vi på Mansrörelsen intervjuat 8 män som antingen jobbar med mansarbete eller deltagit i manscirklar och frågat dem vad en manscirkel är. Nedan följer alla olika svar.


Vad är en manscirkel för dig?“En grupp av män som möts och bygger upp ett fundamentalt brödraskap mellan varandra. En grupp där man vet att sina bröder ställer upp när ingen annan gör det. En grupp av män där inga idéer och tankar är förbjudna eller dåliga. En grupp av män där man kan söka stöd och lugn om man behöver det.

/Max Barnö
Ta ett innebandygäng med gubbar som aldrig träffas utanför plan i övrigt. Först pucklar man på varandra så det står härliga till. Det ska blöda. Sedan går man ut och duschar (alla måste duscha) och därefter tjötar man skit eller allvar i omklädningsrummet.


Där har du definitionen :-)” /Jonas Bohlin“Fast blanda inte ihop en manscirkel med ett kompisgäng.

De bästa manscirklarna blandar killar från olika generationer utifrån ett så brett manligt perspektiv som möjligt (få med så många arketyper inom gruppen som möjligt). Sedan träffas man på bestämda tider under en begränsad tid och med tydligt uttalade mål.

Ett kompisgäng ställer upp för varandra och kan t o m leva ihop hela livet. Men då tenderar alla att vara lika varandra och av samma ålder.

Det är en helt annan sak.”

/Alexander Bard
“Jag tror att det är viktigt att en man tydligt identifierar vad han vill ha ut av mansgruppen/manscirkeln. Alla är långt ifrån detsamma. Det finns en risk till förenkling och att göra det för komplicerat.


Den arketypiska bilden jag har är män i en cirkel runt en eld. Män som strider och kämpar axel, som är beroende av varandra och som är starkare i grupp en varje enskild individ.


För att en grupp ska nå sin fulla effektivitet har jag lärt mig ett antal punkter som är ett måste för att män verkligen ska utvecklas. För att de ska växa i sin autenticitet, växa i sin kraft, leva liv med mening och ge av det de är kallade att ge.

  1. Varje man måste bli sedd hörd och förstådd. Detta är den feminina delen. Acceptans av det som är (modern) är ett måste för att kunna utvecklas. Jag har inte träffat en man som inte kommer in i ett sammanhang av evolution utan ett sår som behöver omhändertas. När han blir accepterad i hans styrkor och svagheter kan han börja utveckla en hälsosam självkänsla. (män har självförtroende men saknar självkänsla)

  2. Varje man utvecklar en strategisk plan för att uppnå de resultat han just nu helst önskar nå.

  3. Varje man har den support som krävs för att nå dessa mål.” /Mattias Fyrörn


​​”Arketypen av en cirkel runt en eld är bra. Men tänk också lite ”militär/business stämning”. Inte bara ”new age / namaste / aho” stämning.

Försök föreställa dig hur man löser problem som moderna män i Europa med våra komplexa samhälle och utmaningar

Jag har varit på några manscriklar och det verkar som alla vill spela trummor hela tiden. Lite löjligt ibland. På en manscirkel är det tänkt att att idéer och tankar kan delas öppet.


Men jag tror att det är viktig att vi kan säga till varandra:


”Vilken skit idé”

”Vad fan pratar du om! Hålla käften”

”Kom igen! Grow up

Osv


Det verkar som nuförtiden det finns många där ute som blir sårad som små barn om någon kritiserar löjliga idéer eller tankar.”

/JD Loera


"En manscirkel för mig går ut på att en grupp män ses in en trygg, säker och icke dömande miljö för att prata om livsresor, utmaningar, tragedier, frustrationer, öden och olika ämnen. I många fall handlar det bara om att få lyssna eller att bli lyssnad på. /Philip OtterEn mansellips är less-is-more. Typiskt manligt.

Manshyperbol - Att bre ut sig för mycket. Inget Clintan hade gjort.

Mansparabel - Sedelärande metaforiska vitsord. Stundtals med krystade gemensamma nämnare.

/Edwin Bywater
“Mina manscirklar är utvecklingscirklar där män samlas i en strukturerad form med en verktygslåda med åtagande att ge och ta emot stöd. Deltagarna får insikt i sitt eget beteende utifrån sina vardagar och utifrån sina insikter utvecklar, med stöd av de andra, nytt och mer relevant beteende.

De håller inte på med behandling fast det kan ha en terapeutisk verkan.

De har ingen "trosbekännelse" men accepterar att var och en i gruppen håller på att utveckla sitt eget trosbekännelse/"kosmologi".

Mina manscirklar är där för att hjälpa deltagarna till själv bemyndigande och en insikt att de har ett viktig roll att spela i skapande av sina egna liv och i utveckling av samhället. Om de vill.”

/Mike Holdstock
“Well, det finns två målgrupper män som vi behöver nå ut till. Den ena är männen som feminiserar sig för att bli validerade av kvinnor, och har misstolkat feminismen helt. Ängsliga, passiv aggressiva och manipulativa. Där är passivitet det som funkar bäst och konversationerna kretsar kring preparat för antidepressiva och förvirrande popkultur.

Och den andra gruppen män som söker validering i lite mörkare träsk, yrkeskriminella och högfunktionella men rätt hårda miljöer.

Jag pratar om drogmissbruk, dysfunktionella copingstrategier och i värsta fall kriminalitet. Fightclubb filmen är fortfarande romantiserad, och nietzche är misstolkad.

Förstå att en manscirkeln konkurrerar redan med dessa existerande cirklar och hierarkier, det är inget nytt.

Det finns redan sunda och grundade definitioner. Father Michael butler är ett klockrent exempel

kolla in Maniphesto youtube

Där han föreläser om historien bakom manscirklar

Vi kan inte gå runt i cirklar gång på gång och omdefiniera manscirklar och förvirra oss själva.”

/Rabii Allawerdi


“Jag tycker att en viktig distinktion är att man inte nödvändigtvis behöver tycka om de andra männen i mansgruppen, men att man stöttar och utmanar dem till fullo och att de gör samma sak tillbaka. Vi behöver inte ha kul/trevligt, vi samarbetar mot ett gemensamt mål.”

/Joachim Lummer
Sammanfattning om vad en manscirkel är


Sammanfattningsvis kan vi säga att den gemensamma nämnaren är att män i olika åldrar med olika bakgrund träffas på ett tryggt ställe och sätter sig ned för att samtala.


Om du är intresserad av att prova på en manscirkel får du gärna besöka Mansrörlesens och läsa mer om de olika mansgrupperna som finns samlade hos oss.


492 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page