top of page
Search
  • Anonym skribent

MDMA - drogen som förändrade mitt liv.

Jag är en helt vanlig snubbe från en medelklass familj i Sverige. Uppvuxen i en storstad. Trygg uppväxt med med två storasystrar och föräldrar som fortfarande är gifta.


Jag har alltid haft lätt för det sociala och alltid gillat att hänga med polare. Har till och från känt mig trygg i mig själv men såklart haft tuffa perioder och känt mig nere deprimerad och ledsen. Ni vet livet i största allmänhet. Men har inte trauman eller psykiska besvär.


Under min uppväxt har jag fått höra att knark är bajs och livsfarligt medans alkohol är det som är grejen och det som ska användas för att berusa sig.


Mina föräldrar och min släkt har alltid druckit alkohol på helger och fester. Jag minns att jag själv började drick ganska tidigt. Tror det var i 6an eller 7an.


Vi sågs i parker där vi drack häxor, 3,5or och rökte cigg.


I min familj firade man alltid med alkohol. Det dracks på helger och på semestern kunde man ta sig en drink varje dag. Det var inga konstigheter med det och inget jag tyckte var märkligt då majoriteten av alla jag umgicks med gjorde samma sak.


Från gymnasiet och framåt festades det friskt med blöta hemmafester och utgångar på Stureplan. Jag tyckte att det var sjukt kul! Vissa kvällar blev blötare än andra och ibland mindes jag knapp hur jag kom hem. Men oftast var det under kontroll...


För mig var detta en normalitet men så här i efterhand var det jäkligt stökigt på klubbarna runt Stureplan. Många var ofta jäkligt packade och bråk uppstod till höger och vänster men inget vi brydde oss om. Förutom när jag och mina kompisar själva hamnade i bråk. Ibland blandades polisen in och det vart riktigt stökigt.


Där och då kändes det normalt men nu i efterhand tycker jag att det var helt knäppt att det var vardagsmat när vi gick ut.


Under denna period dog faktiskt personer på Stureplan i bråk som spårat ur. Riktig sorgligt.


Jag kan säga att alkoholen var en bidragande faktor i detta. För mycket alkohol gör inte en människa till en bättre person direkt.


Under denna period stötte jag på droger som kokain och gräs. Men då jag hört sedan tidig ålder att detta var farligt höll jag mig borta. Men visst när jag vart riktigt full några gånger så testade jag kokain och gräs. Ni som rökt gräs när man är svinpackad vet hur det slutar…oftast spyendes över toaletten. Kokain gick an men jag gillade inte alls ruset och jag fick direkt ångest när kicken började försvinna.

Åren gick och såhär höll vi på. Jag festade och drack mig ofta full för att ha roligt. Jag hade aldrig några problem med alkoholen men jag kan säga att jag hamnade i många riktigt dumma situationer under åren och jag skadade mig även i flera olyckor på grund av alkohol. Riktigt dumma beslut tog jag under påverkan av alkohol.

Men det var ju alkohol som alla andra drack och det man gjorde för att berusa sig och ha roligt. Allt annat var ju jättefarligt och då tänker jag på knark.


När jag var 29 år gammal hände något.


Alkoholen skulle bli ett minne blått.


Under en utlandsresa blev jag introducerad för MDMA när jag var på en nattklubb. Nattklubben spelade endast elektronisk musik och fokuset var på att dansa. I baren stod det endast några få personer och drack vatten eller en öl.

Detta var stor skillnad mot vad jag var van vid på Stureplan där alla trängdes i baren för att försöka hälla i sig så mycket drinkar och Shots som det bara gick.


På dansgolvet på denna klubb jag var på höll alla anstånd och fokuserade på dj:n och musiken. Alla var sjukt glad och trevliga. Hade aldrig varit med om något liknande.


Tillbaka till introduktionen av MDMA. Jag hade såklart hört lite om Ecstasy och MDMA tidigare men aldrig provat då det ansågs som väldigt farligt.


En person som jag verkligen litade på på klubben pekade på alla som dansade och sa att majoriteten här har tagit något av dessa.


Jag tittade på kapseln jag fått som innehöll MDMA och tänkte. Yolo nu kör vi! Jag svalde den.


Jag ställde mig på dansgolvet och började dansa. Jag kände hela tiden av om det hände något i kroppen.


Efter 30-40 minuter började det pirra i kroppen på det skönaste av alla sätt. Helt plötsligt sköljdes jag över av obeskrivligt mycket glädje och kände kärlek. Musiken vibrerade genom kroppen så mycket att det kändes som att håret reste sig på hela kroppen. Det var det absolut sjukaste jag någonsin varit med om. Wow!


Jag tittade mig runt på dansgolvet och alla jag fick ögonkontakt med log tillbaka. Som att alla visste hur jävla bra alla andra hade det.

Fyra timmar flög förbi och jag hade den bästa kvällen i hela mitt liv.


Alla nätter på Stureplan kändes helt plötsligt så onödiga. Vad fan hade jag hållit på med.


Dagen efter mådde jag kanon. Inte bakis eller någon ångest. Jag var lycklig. Jag hade precis haft den bästa utekvällen i hela mitt liv.


Under mitt liv har jag hört att knark är väldigt farligt och att jag skulle bli beroende.


Dagarna efter började jag Googla för att läsa på om MDMA. Jag blev helt hooked på att läsa på och lära mig allt. Jag lärde mig historien om MDMA och massor om olika studier och forskningsresultat.


Jag insåg rätt snabbt att MDMA inte är alls farligt om det tas i rätt mängd och på rätt sätt. En läkare i en podd jag lyssnade på sa att det var farligare för kroppen att dricka 4 stora starköl. Podd om MDMA.


Grejen med MDMA är att det frigör serotonin. När serotonindepoerna är slut så är de slut. Det går med andra ord inte att ta mer mdma för att få effekt.

Efter en kväll på MDMA behöver serotonindepoerna återhämta sig. Detta kan ta dagar vilket gör att det inte går att ta MDMA flera dagar i rad och förvänta sig samma upplevelse. Det bästa är att vänta veckor eller månader mellan tillfällena för att få bästa effekt.


Därför rekommenderas det att man endast använder MDMA några gånger per år och inte varje helg.


Det är med andra ord omöjligt att ”festa” på MDMA varje helg för att ha kul. Det är något man gör någongång ibland.


Om du vill lära dig mer om vilka droger som är bland de farliga och bland de mindre farliga så hittar du en lista här:


MDMA är bland de minst farliga drogerna. Högst upp på listan ligger alkohol, heroin och kokain.


MDMA tillverkades för första gången 1912 och under 70 talet börjades det användas bland psykologer för att behandla olika psykiska besvär. Men då det fort spred sig bland gemene man valde man att kriminalisera drogen. Nu på senare år har psykologer börja göra studier med mdma för att behandla patienter med grov ptds med fina resultat.


Ytterligare en phase 3 studie som visat positiva resultat. I första phase 3 studien var det 67% av patienterna som inte hade PTSD diagnos längre.


”The results showed that 88% of the participants treated with MDMA-AT had a clinically significant improvement in their PTSD symptoms and 67% no longer qualified for a PTSD diagnosis.”


Som sagt efter denna magisk kväll på MDMA bestämde jag mig för att aldrig mer bli full på alkohol. Skulle jag festa och ha kul någon gång då skulle jag göra det på mdma.


Jag slutade nästan dricka alkohol helt efter den kvällen. Idag, ca 7 år senare skulle jag aldrig dricka mig full på alkohol. Jag slutade också röka efter den kvällen. Jag hade rökt ett paket cigg om dagen i många år och helt plötslig slutade jag bara.


Idag tar jag en öl eller två någon gång ibland för att jag tycker det är gott men inte mer än så.


Jag mår mycket bättre i själen av att inte dricka alkohol. Jag är inte bakis längre vilket gör att jag kan lägga min tid på andra saker än att ligga på soffan och må dåligt.


Det intressanta med MDMA är också att man kan ta det tillsammans med sin respektive eller sina kompisar och ha en helt underbar upplevelse. Det går att prata om allt på MDMA och ingen blir arg eller upprörd. Det är bara kärlek. Man kan komma varandra mycket närmre efter en sådan upplevelse. Intressant poddavsnitt om MDMA i parterapi.


Som ni vet är alla droger förutom alkohol olagligt i Sverige och därför avråder jag allt bruk i Sverige. Vill man uppleva detta rekommenderar jag att man reser till ett annat land. I Sverige är det tabu och det är sällan jag berättar för någon annan att jag använder MDMA. Folk blir så stressade och dömmer mig.


Anledning till varför jag skriver denna text är inte för att jag vill att alla ska sluta dricka och börja med MDMA utan det är för att ni ska få en annan bild av hur ett bruk av droger kan se ut. Allt för ofta hör vi bara hur farligt det är och att alla som testar droger blir beroende. Så är det verkligen inte. Men med det sagt är droger olagligt i Sverige och därför rekommenderar jag ingen att ta det här samt att det finns många risker. De största rikserna är att man inte vet vad drogerna innehåller vilket är mycket farligt. I tex har Ecstasy tabletter blivit spetsade med fentanyl vilket har resulterat i dödsfall. mycket sorligt.


Droger ska behandlas med allvar och respekt. Det finns verkligen nackdelar och kan vara mycket skadligt. Här kan du läsa mer om hur skadligt droger kan vara: https://www.drugwise.org.uk/what-are-the-dangers-from-using-drugs/


Det ända jag känner såhär i efterhand när det kommer till droger är att jag gärna hade fått en bättre utbildning i skolan om verkliga risker. När jag gick i skolan så klumpade man ihop alla droger och sa att de var livsfarliga och att man skulle bli beroende och kanske dö om man tog dem.


Droger har visat sig vara något helt annat och mycket mer komplext än så. Vissa droger så som MDMA och Psilocybin har visat sig vara mycket effektiva för att motverka depressioner och PTSD. Samma sak med Ketamin som har antidepressiva egenskaper. Ibogaine kan bota missbruk av kokain och heroin.


Nedan ser du två bilder av beroende graden av droger och farligheten:

Det som vi i Sverige tycker är den mest ofarliga drogen av den alla är den drogen som är farligast av alla. Och den trycker vi i oss så ofta vi kan. Även fast Alkoholkonsumtion är en riskfaktor för att få cancer i munhåla, svalg, matstrupe, struphuvud, lever, tjock- och ändtarm samt bröstcancer hos kvinnor dricker vi det. Generellt sett ger en högre alkoholkonsumtion även en högre risk för cancer, men även låg och måttlig konsumtion ökar risken för flera cancerformer. Här kan du läsa mer om risker med alkohol och påverkan på kroppen.


I och med att jag lärt mig mer om olika droger och hur skadligt alkohol är för kroppen känner jag mig helt ärligt grundlurad. Varför berättar vi inte mer om alkoholens skadlighet. Inte konstigt om alla får cancer om vi heller i oss alkohol hela tiden.


Åter igen. Detta inlägg skriver jag inte för att jag vill att du ska börja ta droger. Detta inlägg är till för att upplysa och berätta om hur verkligheten ser ut. Det som de flesta tycker är naturligt och normalt är det som sakta men säkert ta kol på oss.


Mer ärlig utbildning till folket. Samt om vissa droger kan göra att vi kan bli friska och må bättre behöver vi göra det möjligt för patienterna att få ta del av dessa i form utav medicinsk behandling.


En sista sak bara. MDMA gjorde något med mig....MDMA gjorde mig upplyst och mer nyfiken på världen.


Tack för att du läste!

1,386 views0 comments
bottom of page