top of page
Search
  • Writer's picturePhilip Otter

16 saker du skall sluta/ändra på om du vill bli en bättre version av dig själv och nå dina drömmar.

Du behöver inte alltid lära dig mer saker för att lyckas bli en bättre version utav dig själv, utan det räcker oftast med att sluta med en del saker för att nå dit.

Vissa saker kan du ge upp redan idag och andra saker kan ta längre tid att sluta med.


1. Ge upp ett ohälsosamt liv

“Take care of your body. It’s the only place you have to live.” — Jim Rohn

Om du vill ha ett händelserikt och kul liv börjar allting med hälsan. Tar vi inte han om oss kommer vi inte orka dansa med i livets underbara resa. Dessa tre saker kan du ha i åtanke:

1. Kvalitets sömn

2. Hälsosam diet

3. Fysisk aktivitet

Börja med små steg men du kommer tacka dig själv en dag.


2. Sluta med det kortsiktiga tänket

“You only live once, but if you do it right, once is enough.Mae West

Människor som är lyckliga vet värdet av att sätta långsiktiga mål och att samtidigt jobba strukturerat med de kortsiktiga delmålen.

Du skall tex inte träna för att få en snygg beachkropp utan du skall träna för att det är en del av din vardag och för att du skall skapa massa ny energi för att vara stark genom livets resa.


3. Sluta förminska dig själv

“Your playing small does not serve the world. There is nothing enlightened about shrinking so that other people will not feel insecure around you. We are all meant to shine, as children do. It is not just in some of us; it is in everyone, and as we let our light shine, we unconsciously give others permission to do the same. As we are liberated from our fear, our presence automatically liberates others.” Marianne Williamson

Om du aldrig låter dig själv att följa dina drömmar och testa dina vingar genom att kasta dig in i t ex nya projekt så kommer du aldrig att nå din fulla potential.

Och världen kommer då tyvärr inte får se nyttan av vad du skulle kunna ha gjort.

Så låt dig aldrig förminskas för att inte ta plats! Gör dina idéer hörda och var inte rädd att misslyckas och var inte rädd för att lyckas.


4. Sluta upp med bortförklaringar

“It’s not about the cards you’re dealt, but how you play the hand.”― Randy Pausch, The Last Lecture

Framgångsrika människor vet att de är skyldiga för hur deras liv ser ut oavsett bakgrund, svagheter och tidigare misslyckanden.

Att ta fullt ansvar för vad som kommer hända här näst i ditt liv är både skrämmande och exalterande.

Att skylla ifrån sig gör oss väldigt avgränsade och hindrar oss från att växa.

När du väl vågat börja med extremt ägande, alltså att du tar fullt ansvar för alla dina handlingar så kommer du märka att du börja växa väldigt mycket som person.

Börja äga ditt liv; ingen annan kommer göra det åt dig.


5. Sluta med det fixerade mindset:et

“The future belongs to those who learn more skills and combine them in creative ways.” ― Robert Greene, Mastery

Personer som har ett fixerat mindset tror att sin intelligens och talanger är förutbestämda och att det inte går att rucka på. De tror också på att det är talangen i sig leder till framgång.

Framgångsrika människor lägger otroligt mycket tid varje dag på att lära sig nya saker och kunskaper från alla håll och kanter och ändrar även hela sin uppfattning om saker och ting för att kunna berika sitt liv.

Det finns nästan aldrig ett rätt eller fel utan bara flera olika sätt att se på saker och olika sätt att göra saker för att nå till sitt mål.

Den du är idag är inte den du behöver vara imorgon.


6. Sluta hoppas på att ha tur

“Every day, in every way, I’m getting better and better” — Émile Coué

Att bli framgångsrik över en natt är en myt. Visst det finns många som har kommit på en riktigt bra idé men det är inte utan många timmars arbete som idé har blivit verklighet.

Framgångsrika människor vet att det är den kontinuerliga dagliga utvecklingen över lång tid som gör skillnad och gör det möjligt att nå sina drömmar.

Du skall alltså planera för framtiden men fokusera på dagen som står framför dig och förbättra dig själv varje dag.


7. Sluta vara perfektionist

“Shipping beats perfection.” — Khan Academy’s Development Mantra

Ingenting kommer någonsin att bli helt perfekt, oavsett hur hårt du jobbar.

Rädslan att misslyckas och även rädslan att lyckas hindrar oss ofta från att visa resten av världen din skapelse eller idé. Otroligt många möjligheter kommer gå förlorade om du hela tiden väntar på att någonting skall bli perfekt.


8. Sluta upp med Multi-tasking

“Most of the time multitasking is an illusion. You think you are multitasking, but in reality, you are actually wasting time switching from one task to another “ — Bosco Tjan

Fokusera på en sak i taget och gör det riktigt bra. Om du fokuserar på flera saker samtidigt kommer det garanterat bli pannkaka.


9. Ge upp kontrollbehovet

“Some things are up to us, and some things are not up to us.” — Epictetus

Att göra skillnad på vad vi kan påverka och inte är otroligt viktigt. Det kommer göra att du tar dig vidare till nästa steg snabbare än om du hela tiden skall kontrollera sånt som inte är upp till dig. Det du däremot kan kontrollera är dock din attityd till det du inte kan kontroller.10. Sluta lägga tid på sånt som du inte tycker är roligt

”Sluta lägg tid på det du inte tycker är roligt och saker som tar för mycket av tiden du skall lägga på kärnverksamheten och det du tycker är roligt” – Philip Otter

Självklart är det väldigt svårt att bara sluta göra det vi tycker är tråkigt och bara fokusera på det vi tycker är kul. Ibland måste vi även göra saker som vi tycker är mindre roligt för att det inte finns någon annan som kan göra det.

Däremot är det möjligt att försöka strukturera om arbetsuppgifterna så att någon annan hjälper dig med något som du tycker är mindre roligt. Förhoppningsvis tycker denna person att detta är en rolig arbetsuppgift…detta är det fina med att vi alla är olika.

Större projekt som tar alldeles för mycket av din tid borde du outsourca till någon som är expert inom området. Här finns det massor av lokala med även globala spännande alternativ för att få den hjälp som krävs.


11. Sluta säga JA till saker som inte gynnar dina mål

“He who would accomplish little must sacrifice little; he who would achieve much must sacrifice much; he who would attain highly must sacrifice greatly.”

— James Allen

Personer som lyckats har varit tvungna att säga nej till vissa saker så som aktiviteter och krav från familj, vänner och kollegor för att kunna nå sina mål. Det betyder inte att man skall säga nej till allt som är roligt här i livet utan tvärt om…det handlar som att skifta fokus och förstå vad om är viktigt.

Om du t ex vill bli Sveriges bästa PT då kanske du inte skall haka på och supa skallen i bitar med dina polare en onsdagskväll. Istället kan du föreslå att ni ses över en power walk i naturen och umgås på det sättet istället. Om det inte skulle accepteras från dina vänner bör du nog se över dina kompisrelationer…det är nämligen viktigt att omge sig av personer som stöttar dig i allt du gör.

Kortsiktigt kanske detta känns tråkigt men långsiktigt kommer detta vara värdet det.


12. Sluta omges av negativa personer

“Stay away from negative people. They have a problem for every solution.”

— Albert Einstein

Personer som du umgås mest med kommer forma dig till den du är.

Om du umgås med personer som vägrar att ta ansvar för sina liv, som alltid hittar ursäkter och skyller på andra för sina misslyckanden kommer minska dina chanser för att lyckas.

Försök istället att umgås med personer som hela tiden vill förbättra sig själva och alla runt omkring sig och so hela tiden vill utvecklas på ett personligt och professionellt sätt. På detta sätt kommer du öka dina chanser för att bli lycklig.

Ta dig en funderare och se över vilka du umgås med.


13. Sluta försök få alla att gilla dig

“You can be the juiciest, ripest peach in the world, and there’s still going to be people who hate peaches.” — Dita Von Teese

Tänk på sig själv som en egen nisch.

Det kommer alltid finnas personer som gillar den nischen och personer som inte gillar en. Och det spelar ingen roll hur du mycket du kämpar…det kommer alltid finnas en del som inte kommer gilla dig.

Detta är helt naturligt och det finns ingen anledning att försök jobba emot detta.

Det viktiga är bara att du är dig själv och står för dina åsikter och tankar. Att du hela tiden förbättras och försöker ge tillbaka ett värde varje dag till de som gillar det du står för.


14. Sluta kasta bort din tid

“The trouble is, you think you have time” — Jack Kornfield

Du har bara detta galna och fantastiska liv. Därför är du skylig dig själv att ta reda på vad du kan bli, hur långt du kan gå och t reda på hur lycklig du kan bli.

Detta betyder att du måste sluta slösa tid på fel saker och fokusera på saker som gynnar dina långsiktiga mål.

Du måste därför börja ta kontroll över dygnets alla 24 timmar och göra det bästa utav dem.

Vi kommer alla dö någon dag och därför skall vi aldrig sluta skapa vårt arv och berika vårt liv.


15. Sluta tveka och börja våga

“Att våga är att utvecklas” — Philip Otter

Jag tänker väldigt ofta på att jag inte i mycket gammal ålder vill sitta där helt ensam och ångar att jag aldrig gjorde alla de där sakerna jag drömde om.

Vi har bara ett liv och det är därför oroligt viktigt att vi kastar oss ut där och bara testar alla de olika sakerna som vi drömmer. Det är väldig ofta som vi människor avstår från att göra det vi drömmer om av ren rädsla.

Rädslan hindrar oss från att testa nya saker och växa som personer. Ibland måste vi bara bita ihop och ta till mod för att testa något nytt….och det vackra är att vi kommer ut på andra sidan med mer erfarenhet och kunskap än någonsin.


16. Sluta ha förutfattade meningar…och gå på en mansträff :-)

Vad jag menar med detta är att vi människor har väldigt mycket förutfattade meningar om saker vi själva aldrig har testat. Vi är rädda för sådant som inte ligger inom idealet.

Jag tror att många drar sig från att testa nya saker för att vi bryr oss för mycket om vad alla andra skall tycka. Vi är alla födda i lilla landet lagom och vi skall inte sticka ut och vi skall bara göra sånt som av alla andra tycker är ”rätt”.


Detta är helt fel! Våga testa nya saker och följ dina drömmar!


När var du tillexempel och dansade så att svetten rann senast!? Kanske har du alltid velat testa att gå på ett rejv eller kanske har du alltid velat börja måla, dansa tango, gå på en mansträff, göra musik, gå en sommelierkurs eller börja meditera….GÖR DET! Pensla in det i kalendern redan idag!

________________________________________________________

Jag jobbar själv varje dag med alla dessa punkter i viss mån. Som jag skrev innan så är vissa saker lätta att ändra på medans andra tar längre tid och måste jobbas på kontinuerligt. Vad skall du sluta med?


Om du vill veta mer om Mansrörelsen och de initiativ som verkar för att stärka och stötta män får du gärna klicka på knappen nedan.


101 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page